poniedziałek, 31 grudnia 2012

Łososiowe ślimaczki


Ostatni post w tym roku, bardzo szybki przepis sama dopiero dzisiaj po raz pierwszy o nim usłyszałam od koleżanki z Francji, która aktualnie u mnie jest. Delikatna, słona przekąska idealna na imprezę typu sylwester, urodziny lub obiad rodzinny.
Składniki na 2 blachy:
-2 opakowania ciasta francuskiego
-200 gram łososia wędzonego
-opakowanie serka typu Almette
-3 żółtka



Ciasto francuskie nasmarować żółtkiem, na to wyłożyć łososia.










Na wierzch łososia wyłożyć serek i wysmarować po całości.




Zwinąć ciasto z obu stron, aby powstała rolada w kształcie precelka.





































Następnie wysmarować środek aby się ciasto zlepiło i nie było suche.





































Pociąć na kawałki o szerokości ok. 1.5 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarować po wierzchu żółtkiem.
Piec w 180°C przez 15-20 minut, do zarumienienia.







5 komentarzy:

  1. fajna przekąska, bardzo mi się podoba! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super są te przekąski.
    Najlepszego w Nowym Roku!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale! :)

    Szcześliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i Wam też życzę lepszego od 2012 :)

      Usuń
  4. Pyszności, u mnie też roladki z łososiem(kuchnia lidla) tylko bez serka a z sezamem i koperkiem:)

    OdpowiedzUsuń