czwartek, 28 marca 2013

Babka gotowana


Nie pamiętam świąt bez tej babki, zawsze pomagałam ją robić mamie. Jest wilgotna, miękka, pyszna i puszysta. Niestety do zrobienia jej potrzeba specjalnej formy z pokrywką, ale można kupić ją na stronach internetowych.
Zdjęcie jest z tamtego roku bo w tym dopiero będę piekła, ale myślę że komuś się przyda przepis :)

Składniki:
-6 jajek
-¾ szklanki cukru + cukier waniliowy 16 gram
-1 szklanka mąki
-1 margaryna
-¾ szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka octu
-zapach cytrynowy lub inny
-szczypta soli

Margarynę miksować z cukrem do uzyskania gładkiej masy, dodać żółtka, mąki, proszek do pieczenia, zapach i sól (ciągle miksując), na koniec dodać pianę z białek i ocet. Ja dodałam  do tej babki bakalie i wyszło pyszne ale jest to niekonieczne. Wylać do formy wysmarowanej oliwą i posypanej bułką tartą, zamknąć i gotować 1,5h.

Ozdobić czekoladą .
Smacznego :)

2 komentarze: