sobota, 16 maja 2015

Curry z kurczakiem


Pasta curry, która została zrobiona przez Panią, która na co dzień zajmuje się kuchnią tajską była tak ostra, że coś niesamowitego. Jednak ta ostrość była tak przyjemna i mleczko kokosowe ją niweluje. Sam kurczak jest miękki, bo go nie smażymy tylko dusimy w mleku z pastą curry i warzywami. 
Do tego dodatek ryżu i obiad gotowy.
Składniki:
-słoiczek pasty curry
-2 piersi z kurczaka
-papryka
-1/2 cukinii
-1/2 bakłażana
-pędy bambusa
-fasolka szparagowa 
-puszka mleka kokosowego
-czarny mak 
-przyprawy (sól, pieprz)
-puszka owoców tropikalnych (najlepiej owoce liczi)

Warzywa skroić w paski, kurczaka w kostkę.
Kurczaka wrzucić na suchą patelnię, chwile podsmażyć, dodać warzywa i pastę curry. Całość zalać mlekiem kokosowym i dusić przez 10-15 minut na średnim ogniu.Ryż ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Ryż ułożyć na talerzu, curry obok, fasolkę ugotowaną również umieścić na talerzu i na wierzch rzucić słodkie owoce tropikalne aby nadały kontrastowego smaku w ostrości curry.Podawać na ciepło. 



Smacznego !!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz