poniedziałek, 7 grudnia 2015

Owsiane kubeczki śniadaniowe w gorzkiej czekoladzie


Ten pomysł wpadł mi przez przypadek. Stwierdziłam, że jest to taki łatwy, szybki i bardzo efektywny przepis, że musiałam się nim z Wami podzielić. 
Idealne na śniadanie, można zabrać ze sobą również na II-gie śniadanie :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szkl, płatków owsianych górskich
- 4-5 łyżek płynnego miodu
- gorzka czekolada
- jogurt naturalny
- owoce

Płatki wymieszać z miodem (miód należy dolewać stopniowo i nie cały na raz, lepiej dolewać po trochu). Jeśli masa nie będzie się wystarczająco lepiła należy dodać więcej miodu, jeśli będzie się lepiła za mocno dodać płatków.

Wymieszaną masę przełożyć do sylikonowej formy i palcami przyciskać płatki do ścianek, tak aby uformować kubeczki/miseczki.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C na 12-15 minut do zarumienienia.

Po tym czasie wyjąć kubeczki, całkowicie ostudzić. 
Rozpuścić gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali (mieszać co 30s.).
Kubeczki maczać w czekoladzie i odstawiać do góry nogami na papier do pieczenia do zastygnięcia.



Podawać z jogurtem i owocami.

Smacznego !!!


6 komentarzy:

  1. genialne babeczki, w sam raz na deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł, muszę zapamiętać;)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetnie wyglądają i zapewne tak samo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello! I’ve included this recipe in my list of oat-tastic recipes to check out in my Saturday round-up. Don’t worry: it’s simply a link that takes my readers to your fantastic blog. :) Check it out! http://wp.me/p57tL9-1qD

    Have a great weekend!

    Lauren / The Oatmeal Artist

    OdpowiedzUsuń