piątek, 22 marca 2013

Ciasteczka czekoladowe jak brownie


Najlepsze z najlepszych, nie ważne jak twarde będą z wierzchu w środku są lekko ciągnące i dosłownie rozpływają się w ustach. Smakują jak takie mini brownie, może nie do końca ale podobieństwo jest. Popękany wierzch dodaje im takiego ładnego uroku.
Składniki na 3 blachy:
-1 szklanka mąki
-1/2 szklanki kakao
-1 1/2 szklanki cukru
-200 gram gorzkiej czekolady (może być mleczna ale wtedy należy zmniejszyć ilość cukru)
-100 gram masła 
-2 jajka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/4 łyżeczki soli
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzać na 180C.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem, nie za długo. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy. Rozpuszczoną czekoladę wlać do masy maślanej (może być ciepła), następnie przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wszystko dokładnie wymieszać. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać na niej ciasteczka w 2 centymetrowych odstępach. 
Piec przez 10 minut i po wyjęciu studzić na kratce.
Smacznego !

10 komentarzy:

  1. cudne:) uwielbiam takie wilgotne wypieki

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają pewnie tak samo smakują :)
    Takie domowe ciasteczka są najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być pyszne!Dziękujemy za zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie również przypominają brownie. Małe pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie! Tyle czekolady... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłaś ciasteczka dla mnie... idealne... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ojej, dziękuję wszystkim, potwierdzam są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszne! Takie ciasteczka lubimy.:)

    OdpowiedzUsuń