środa, 13 marca 2013

Ciasto z białym serem, brzoskwiniami i karmelizowanymi migdałami


Delikatne ciasto z białym serem, nie jest to ciasto w stylu sernika, smakuje zupełnie inaczej, ponieważ ser nie jest tak dokładnie zmielony i można go "ugryźć". Początkowo zamiast brzoskwiń miały być jabłka, ale okazało się że się skończyły to użyłam brzoskwiń z puszki :)
Składniki na średnią blachę:
kruchy spód:
-125g masła
-1 szklanka mąki pszennej
-1/3 szklanka cukru

Piekarnik nastawić na 180ºC.
Wszystko dokładnie wyrobić ręką. Takie ciasto wykładać na spód blachy robiąc wyższe boki o wysokości ok. 1cm. Ponakłuwać widelcem i piec przez 20 minut.
Po wyjęciu ostudzić.

migdały:
-80g płatków migdałowych
-1/2 szklanka cukru

Na patelnie wysypać cukier i płatki migdałowe, poczekać aż cukier się roztopi i dokładnie mieszać łyżką aby się nie spaliły.

masa serowa:
-400 gram białego sera (takiego w kostce)
-1/2 szklanka cukru
-1 opakowanie cukru wanilinowego
-2 jajka
-pół puszki brzoskwiń pokrojonych w plasterki

Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować lub wymieszać trzepaczką (ja tak zrobiłam). 
Masę wyłożyć na wystudzony spód, na wierzch wyłożyć brzoskwinie i wszystko obsypać migdałami.
Wstawić do piekarnika również na 180ºC, piec przez 50 minut.

Smacznego !























5 komentarzy:

  1. Wygląda znakomicie. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne ! wygląda tak smacznie *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda naprawdę przepysznie i mam wielką nadzieję, że uda mi się je zrobić :)
    Czy blaszka pod kruche ciasto musi być wysmarowana tłuszczem?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyjść wyjdzie ;) tak i wysypana bułką tartą :)

    OdpowiedzUsuń