wtorek, 1 września 2015

Sticky rice with mango


Jeśli lubicie smak kokosa i ryż i mango to idealny deser dla Was. Lepiący się ryż o smaku kokosa, idealnie dojrzałe mango i jesteście w niebie. 3 składniki a robią taką robotę!
Składniki:
-100g ryżu jaśminowego
-poł puszki mleczka kokosowego
-2 dojrzałe mango
-szczypta soli

Ryż namoczyć w wodzie przez ok. 30 minut.
Włożyć do garnka - takiego który można włożyć do piekarnika, bez plastikowych elementów z pokrywką.
Wyjąć z wody opłukać, zalać mleczkiem, posolić i dolać 1/2szkl. wody, wstawić na palnik do zagotowania, nie zapominajcie o mieszaniu, tego niestety nie można zostawić trzeba pilnować aby się nie przypaliło.
Po tym czasie dolać kolejną 1/2szkl. wody i wstawić do piekarnika nagrzanego na 130C na 25 minut.
Piekarnik sprawia, że ryż jest idealnie lepki i ciepło dociera do niego w każdym miejscu z taką samą "mocą".

Po 25 minutach wyjąć ryż, przełożyć do miseczek i na wierzch położyć obrane i pokrojone w kawałki mango.

Deser godny pochwały ustnej i wzrokowej !
Smacznego !!


2 komentarze:

  1. uwielbiam ryżowe deser, raz, że kojarzą mi się z dzieciństwem, a dwa są proste i pyszne!

    OdpowiedzUsuń