niedziela, 24 lutego 2013

Tort czekoladowy


Po pierwsze, najlepszy tort czekoladowy jaki można sobie wyobrazić, zważając na to że po 3 daniowym obiedzie został zjedzony w całości co nigdy wcześniej się nie zdarzyło. Każdy skusił sie na dwa kawałki !!! I oczywiście aparat sie rozładował i nie mam zdjęć jak wyglada w środku :(
Po drugie, to ciasto jest bardziej czekoladowe od czekolady jeśli można tak powiedzieć. Nie jest to bardzo pracochłonne ciasto, chyba wymaga tyle samo zachodu co inne torty.
Po trzecie, w tym torcie jest 6 tabliczek czekolady !
Składniki na tortownicę 23 cm:
-200g pokrojonej gorzkiej czekolady
-250g masła
-1 szklanka mąki
-1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 1/2 szklanki cukru pudru
-1/2 szklanki kakao
-3 jajka
-3/4 szklanki maślanki

Nagrzać piekarnik do 180C i przygotować tortownicę - wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku i odstawić na bok.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao wymieszać w miesce. Maślankę i jaja ubić w oddzielnej misce. Do miski z mąką dodać masę jajeczną i czekoladową, wszystko dokładnie zmiksować.
Całość przelać do formy i wstawić do piekarnika na 1 godzinę 20 minut, do suchego patyczka.

Ganache:
-300g gorzkiej czekolady
-250 ml śmietany kremówki 30%

Czekoladę i śmietankę umieścić w rondelku i podgrzewać aż do uzyskania gęstej konsystencj. Zdjąć z gazu i odstawić do lodówki na 30 minut aż stężeje.

Dodatkowo:
-dżem wiśniowy

Wykonanie:
Ciasto wystudzić i przekroić na pół. 1/3 masy ganache wysmarować na jeden blat ciasta, na to wyłożyć dżem. Nakryć drugą połówką ciasta. Resztę ganache wysmarować na wierzch i boki tortu. 
Do ozdoby użyłam wiórków czekoladowych które zrobiłam sama. 

Smacznego !



6 komentarzy:

  1. Paulino! Piękny tort! I pyszny blog:)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie! Czekoladowość w torcie to magia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie: czy jajka należy ubić razem z maślanką, czy osobno jajka i osobno maślankę?
    Ewelina

    OdpowiedzUsuń