środa, 6 lutego 2013

Churros



Hiszpański wypiek, smażony na głębokim oleju. Chrupiące, posypane cukrem pudrem idealne na tłusty czwartek. Przygotowanie ciasta jest błyskawiczne, ale wyciskanie go już nie sprawia tyle przyjemności. 
Składniki:
-500 gram mąki
-500 gram wody
-3 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka soli
-1 litr oliwy do smażenia

Mąkę przesiać do miski. Do garnuszka wlać wodę dodać proszek do pieczenia, sól i wymieszać, następnie dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać. Całość zagotować, zdjąć z ognia i wylać na mąkę. Wszystko mieszać łyżką drewnianą aż powstanie kula z ciasta. Przełożyć do rękawa cukierniczego (najlepiej plastikowego) z nakładką w kształcie gwiazdeczki.
Olej nagrzać i na rozgrzany wyciskać paski o długości ok 12cm. Smażyć ok 6-7 minut. 

Dodatkowo:
-cukier puder

Wszystkie obsypać cukrem pudrem.
Można maczać dodatkowo w czekoladzie, dżemie, nutelli lub czym innym słodkim.

Smacznego tłustego czwartku!!


4 komentarze:

  1. Wyglądają pięknie i pysznie! Idealne na karnawał :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam. Pierwszy raz jadłam je w HIszpanii, podane z gorącą czekoladą. Mniam!

    OdpowiedzUsuń