wtorek, 22 stycznia 2013

Lemon meringue pie



Chyba najlepsze ciasto cytrynowe jakie kiedykolwiek jadłam, dużo osób jadło te co upiekłyśmy z siostrą i wszyscy byli zachwyceni. Kwaśność cytryny jest idealnie przełamana słodyczą cukru w budyniu który jest w tym cieście. Beza która powinna wyjść sztywna nie wyszła, ponieważ moja siostra nie ma miksera więc wszystko musiałyśmy ubijać ręcznie dlatego nie jest taka idealna jak powinna, ale jeśli będziecie robić ją z mikserem to będzie lepiej :).
Składniki na kruchy spód:
-175 gram mąki
-100 gram zimnego masła pokrojonego
-1 łyżka cukru pudru
-1 żółtko (białko zachować do bezy)
-szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i ugnieść, schować do lodówki na 30 minut.
Małą formę na tartę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, na to wciskać rękoma kruche ciasto tak aby brzegi były wyżej. Na to położyć papier do pieczenia i na wierzch fasolę. Piec w 180oC przez 15 minut, następnie zdjąć papier i fasolę i piec kolejne 20 minut.
Wystudzić spód.

Składniki na budyń cytrynowy:
-100 gram cukru pudru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-skórka otarta  2 cytryn
-sok z 2 cytryn
-sok z 1 pomarańczy
-180 ml wody
-85 gram masła pokrojonego w kawałki
-3 żółtka (białka zachować do bezy)
-1 jajko

W garnuszku wymieszać cukier, skórkę z cytryny , sok z cytrusów i wodę. Zagotować cały czas mieszając aż całość zgęstnieje. Jak tylko zaczne się gotować należy zdjąć z palnika, dodać masło, jajka, żółtka i wymieszać. Ponownie postawić garnek na palnik i mieszać aż powstanie konsystencja taka jak w budyniu. Ciepły budyń wylać na ostudzony spód. Odstawić na bok aż wystygnie na czas przygotowywania bezy.

Składniki na bezę:
-4 białka
-200 gram cukru pudru
-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijać mikserem, jak będą już ubite dodawać po jednej łyżce cukru i miksować, na koniec dodać mąke i również zmiksować. Gotową bezę wyłożyć na ostudzony budyń.
Piec 20 minut w 180oC.
Po wyjęciu ostudzić.

Smacznego!



2 komentarze: