piątek, 31 maja 2013

Pancakes z sosem jogurtowo-miodowym


Dzień dziecka już jutro, dlatego można jutro trochę rozpieszczać maluchy te małe i większe :) Śniadanie to idealny moment aby rozpocząć ten dzień na słodko. Pancakesy czyli słynne placuszki, które są bardzo popularne w USA, dotarły do nas już dawno temu i można je modyfikować tak jak to się nam podoba. Moje są zwykłe, ale sos jest niezwykły. Wyszedł jaki wyszedł przez przypadek, do jogurtu dodałam miód i mleko w proszku. Pycha !!!
Składniki na 10 sztuk:
-1 i 1/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 i 1/4 szklanki maślanki
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1/4 szklanki oliwy

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Nagrzać patelnię z małą ilością oliwy i wylewać łyżką małe placuszki. Przewracać na drugą stronę jak zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza na wierzchu. 

Sos:
-100 g jogurtu naturalnego
-2 łyżki miodu
-3 łyżki mleka w proszku

Jogurt i miód wstawić do mikrofalówki na 20 sekund i po tym czasie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut aż trochę wystygnie i zgęstnieje. 
Polewać po wierzchu placuszków.
Smacznego !




niedziela, 26 maja 2013

Ciasto rabarbarowe z kruszonką


Dziś wyjątkowy dzień - Dzień Mamy. Wszystkim mamom życzę cudownych chwil spędzonych ze swoimi pociechami, tymi większymi i mniejszymi. Dzisiaj przez "Kocham Cię Mamo" dziękujemy im za wszystko co dla nas zrobiły, za 9 miesięcy noszenia nas w ich brzuchu, za to, że nie ważne co zrobimy one i tak się od nas nie odwrócą i nie odejdą tylko przytulą i pocałują. Z tej okazji upiekłam mojej mamie ciasto rabarbarowe i dałam kwiatki. Mały gest, ale jak cieszy.
Ciasto idealne, miękkie z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Pyszne i nie koniecznie trzeba do niego użyć rabarbaru, mogą to być każde inne owoce.
Przepis z moich wypieków.
Składniki na blachę 20x30:
-200g masła
-4 jajka
-200g mąki pszennej
-40g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-160g cukru + pół szklanki
-700g obranego i pokrojonego rabarbaru

Kruszonka:
-100g masła zminego
-2/3 szklanki cukru pudru
-150g mąki

Rabarbar wysypać na patelnię, posypać 1/2 szklanki cukru, nakryć pokrywką i zostawić na małym  gazie aż zrobi się z niego coś w stylu musu. Jak już konsystencja będzie dobra odsączyć na sitku. 

Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić.
Masło utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać cukier cały czas miksując, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując dokładnie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać łyżką lub szpatułką.

Kruszonka:
Wszystkie składniki zagnieść dokładnie w misce.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na to przełożyć ciasto, wyrównać (będzie bardzo gęste), na to wyłożyć rabarbar. Wierzch obsypać kruszonką, można ciasto starkować lub rozdrobnić między palcami.

Piec w 180ºC przez 45-50 minut. Ciężko sprawdzić patyczkiem czy będzie gotowe, bo mokry rabarbar nam na to nie pozwoli. Kruszonka musi się zarumienić.
Smacznego !
























sobota, 25 maja 2013

Kompot rabarbarowy


Pierwszy rabarbar w tym roku <3 Jest takiiiii dobry ! Nie piłam nigdy kompotu rabarbarowego, dlatego to była pierwsza rzecz jaką zrobiłam. Muszę przyznać trzeba użyć sporo cukru, aby dało się go pić! Kwaśny to on jest strasznie, ale taki jego urok. 
Jak wrócą upalne dni to będzie najlepszy napój pod słońcem, oczywiście z kostkami lodu.
Składniki:
-rabarbar
-woda
-cukier

Rabarbar zagotować w wodzie i dosypać cukru do smaku, jak komu pasuje.

























niedziela, 19 maja 2013

Zebra


Ciasto, które nie wymaga dużo pracy, ani zachodu. Jest to jedno z najprostszych do zrobienia i chyba każdemu wyjdzie. W smaku jest puszyste i miękkie, idealne do kawy lub herbaty.
Składniki na średnią blachę:
- 1 szklanka białej oranżady lub wody gazowanej
- 1 szklanka oliwy
- 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
-1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka utrzeć z cukrami na białą masę, dodać oliwę, gazowany napój. Zmiksować i na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę masy odlać do innej miski i do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę. Formę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Masę wylewać seriami, raz kakaową raz białą i tak do końca. Po wierzchu można porobić różne wzorki za pomocą wykałaczki. Piec w 180 °C przez 50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!






środa, 15 maja 2013

Jak zadbać o figurę na lato ?!?!


Lato zbliża się wielkimi krokami, już dziewczyny powyciągały sukienki i spódniczki. Wiele z nas ma jakieś sposoby na idealną figurę, lub też nie. Ja osobiście biegam i jest to dla mnie najlepszym sposobem o zadbanie o siebie. Przez ostatnie miesiące starałam się zrobić sobie "ładny brzuszek", no ale... To nic, jeszcze mamy czas, ale jedną z najważniejszych rzeczy jest nasza DIETA. Musimy pamiętać aby znalazły się w niej wszystkie najpotrzebniejsze składniki i co najważniejsze starać się jeść 5 posiłków dziennie.
Najgorszy jest moment wieczorem, kiedy usiądziemy przed telewizorem lub komputerem i nagle chce się "coś" przegryźć. Co z tym zrobić ? Idziemy do kuchni i jemy warzywka !!!
Sama nie jestem ideałem w tej kwestii, bo moje odżywianie się jest dość specyficzne, ale może ktoś skorzysta z tych małych porad :)
Oto mój wynik w teście na typ żywienia: <---- KLIK
 droga Zabiegana, zwolnij! Czy naprawdę jesteś aż tak zajęta, że nie masz czasu na śniadanie? Przecież to najważniejszy posiłek dnia! Sama kawa nie wystarczy! Poświęć rano 20 minut na swoją ulubioną kawę, ale dorzuć do tego rytuału jogurt z musli i owocami, albo jakąś fikuśną kanapkę. Zobaczysz, jak inaczej będziesz się czuć przez resztę dnia. Nie musisz zjadać w pośpiechu niezdrowego jedzenia, wygospodaruj 15 minut przed snem na przygotowanie sobie jakiejś sałatki na lunch na następny dzień. Upiecz do niej kilka grzanek, zapakuj do pudełek i weź ze sobą rano do biura – z pewnością będziesz lepiej skoncentrowana i wydajniejsza w pracy!

Buziaki ;*

wtorek, 7 maja 2013

Klasyczne muffiny czekoladowe


Najczęściej spotykane muffinki w kawiarniach, można do nich dodać jakikolwiek dodatek typu: owoce, orzechy, ciasteczka, batoniki, czekolada i co Wam tylko przyjdzie do głowy. 
Uwaga !
Brudzą zęby ;)
Składniki na 12 sztuk:
SUCHE:
-2 szklanki mąki
-1 szklanka cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanka kakao
-1/4 łyżeczki soli
MOKRE:
-1/3 szklanki oliwy
-2/3 szklanki mleka
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
-2 jajka
Dodatkowo:
-50 gram czekolady pokrojonej w kosteczkę

Piekarnik nastawić na 180°C.
Składniki mokre wymieszać w oddzielnej misce, suche w oddzielnej i wszystko razem połączyć. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełniać je do 3/4 wysokości. Na wierzch posypać czekoladą. Ja do moich dodałam do środka jeszcze ciasteczka. 
Piec przez 25 minut, do suchego patyczka.
Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i ostudzić. 
Smacznego !!! :)


środa, 1 maja 2013

Ciasto jabłkowe z kruszonką / Apple tea cake


Delikatne, bardzo puszyste i miękkie ciasto z pokrojonymi jabłkami i maślaną kruszonką na wierzchu. Idealne ciasto na majówkę, które nie wymaga specjalnie dużo czasu i pracy. Można je spokojnie przewozić rowerem lub innymi środkami transportu bez obawy, że coś się z nim stanie :).
Składniki:
-2 jabłka
-2 łyżki soku z cytryny
-250g cukru pudru
-250g masła
-2 szklanki mąki 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka

Piekarnik nastawić na 180°C.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i następnie pokroić w plasterki. Włożyć do miseczki i polać sokiem z cytryny. Odstawić na bok na czas przygotowywania ciasta. 

Kruszonka:
Wziąć 50 gram z cukru, z mąki i z masła. Zagnieść wszystko ręką w kule i odstawić do lodówki.

Jajka ubić z resztą cukru (200g) na białą puszystą masę. Dodać do tego roztopione masło (200g), proszek do pieczenia i mąkę (200g). Wszystko dokładnie zmiksować i przelać do okrągłej formy o średnicy 21 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
Na wierzch poukładać w miarę równo jabłka i na to starkować ciasto kruche.
Piec przez 50 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić przed wyjęciem z formy przez ok. 10 minut.
Podawać oprószone cukrem pudrem.

In English :).

Ingredients:
-2 apples
-2 tbs lemon juice
-250g butter
-1 2/3 cup (250g)flour
-4 eggs

-2 tsp baking powder

Preheat oven to 180°C (not fan-forced). Grease and line base of a 23cm springform cake pan.
Peel and core the apples, and cut into segments. Toss the apples in lemon juice, then set aside.
Take 50g each of the sugar, butter and flour, place in a bowl and rub together with your fingertips.
Place eggs and remaining sugar in an electric beater and beat until very light and fluffy. Melt remaining butter and pour into egg mixture. Sift in remaining flour, then fold in carefully until combined.Pour into the pan, and carefully lay the apple slices over top. Sprinkle with the crumble mixture and bake for 50 minutes or until a skewer inserted into the centre comes out clean.
Allow to cool for 10 minutes before moving to a wire rack to cool completely. Serve dusted with icing sugar.

Smacznego/Enjoy !!