Ciasto idealne, miękkie z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Pyszne i nie koniecznie trzeba do niego użyć rabarbaru, mogą to być każde inne owoce.
Przepis z moich wypieków.
Składniki na blachę 20x30:
-200g masła
-4 jajka
-200g mąki pszennej
-40g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-160g cukru + pół szklanki
-700g obranego i pokrojonego rabarbaru
Kruszonka:
-100g masła zminego
-2/3 szklanki cukru pudru
-150g mąki
Rabarbar wysypać na patelnię, posypać 1/2 szklanki cukru, nakryć pokrywką i zostawić na małym gazie aż zrobi się z niego coś w stylu musu. Jak już konsystencja będzie dobra odsączyć na sitku.
Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić.
Masło utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać cukier cały czas miksując, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując dokładnie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać łyżką lub szpatułką.
Kruszonka:
Wszystkie składniki zagnieść dokładnie w misce.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na to przełożyć ciasto, wyrównać (będzie bardzo gęste), na to wyłożyć rabarbar. Wierzch obsypać kruszonką, można ciasto starkować lub rozdrobnić między palcami.
Piec w 180ºC przez 45-50 minut. Ciężko sprawdzić patyczkiem czy będzie gotowe, bo mokry rabarbar nam na to nie pozwoli. Kruszonka musi się zarumienić.
Smacznego !
Mniam mniam, rabarbar <3
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne. Uwielbiam rabarbar. U mnie wciąż go mało, ale kupię jutro i coś upiekę :)
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie pyszności! Wspaniałe ciacho ;)
OdpowiedzUsuńpychotka!:))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie ich do akcji rabarbar:)
Najlepsi cukiernicy byliby zachwyceni przepisem i efektem :D
OdpowiedzUsuń