niedziela, 26 maja 2013

Ciasto rabarbarowe z kruszonką


Dziś wyjątkowy dzień - Dzień Mamy. Wszystkim mamom życzę cudownych chwil spędzonych ze swoimi pociechami, tymi większymi i mniejszymi. Dzisiaj przez "Kocham Cię Mamo" dziękujemy im za wszystko co dla nas zrobiły, za 9 miesięcy noszenia nas w ich brzuchu, za to, że nie ważne co zrobimy one i tak się od nas nie odwrócą i nie odejdą tylko przytulą i pocałują. Z tej okazji upiekłam mojej mamie ciasto rabarbarowe i dałam kwiatki. Mały gest, ale jak cieszy.
Ciasto idealne, miękkie z kwaśnym rabarbarem i słodką kruszonką. Pyszne i nie koniecznie trzeba do niego użyć rabarbaru, mogą to być każde inne owoce.
Przepis z moich wypieków.
Składniki na blachę 20x30:
-200g masła
-4 jajka
-200g mąki pszennej
-40g mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli
-160g cukru + pół szklanki
-700g obranego i pokrojonego rabarbaru

Kruszonka:
-100g masła zminego
-2/3 szklanki cukru pudru
-150g mąki

Rabarbar wysypać na patelnię, posypać 1/2 szklanki cukru, nakryć pokrywką i zostawić na małym  gazie aż zrobi się z niego coś w stylu musu. Jak już konsystencja będzie dobra odsączyć na sitku. 

Mąki i proszek do pieczenia przesiać do miski i odstawić.
Masło utrzeć na puszystą, białą masę. Dodać cukier cały czas miksując, następnie dodawać po jednym jajku, po każdym miksując dokładnie. Dodać mąkę i sól. Wymieszać łyżką lub szpatułką.

Kruszonka:
Wszystkie składniki zagnieść dokładnie w misce.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na to przełożyć ciasto, wyrównać (będzie bardzo gęste), na to wyłożyć rabarbar. Wierzch obsypać kruszonką, można ciasto starkować lub rozdrobnić między palcami.

Piec w 180ºC przez 45-50 minut. Ciężko sprawdzić patyczkiem czy będzie gotowe, bo mokry rabarbar nam na to nie pozwoli. Kruszonka musi się zarumienić.
Smacznego !
























6 komentarzy:

  1. Pyszne. Uwielbiam rabarbar. U mnie wciąż go mało, ale kupię jutro i coś upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale u Ciebie pyszności! Wspaniałe ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka!:))
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie ich do akcji rabarbar:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsi cukiernicy byliby zachwyceni przepisem i efektem :D

    OdpowiedzUsuń