niedziela, 3 marca 2013

Babeczki cytrynowe z kremem cytrynowym


Nie przekonywały mnie ciasta, babeczki czy ciasteczka o smaku cytrynowym. Jedyną rzeczą jaką lubiłam jeść o tym smaku były lody i lemon meringue pie. Jednak wszystko się zmieniło po tych babeczkach, wiem że przekonałam się do tego aby piec więcej rzeczy o smaku cytrynowym :) 
Przepis z książki "best bake sale cookbook"
Składniki na 18 sztuk (wszystkie w temperaturze pokojowej):
-200g masła 
-1 3/4 szklanki cukru
-3 duże jaja
-3 szklanki mąki pszennej 
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-1 szklanka jogurtu naturalnego
-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Nagrzać piekarnik do 180°C.
Masło z cukrem zmiksować na gładką masę, dodać jajka po kolei i po każdym dokładnie miksować. Wsypać 1 1/2 mąki, proszek do pieczenia i sól, dokładnie zmiksować. Następnie wlać jogurt, sok z cytryny wymieszać do połączenia składników. Na koniec dodać resztę mąki czyli 1 1/2 szklanki i dobrze zmiksować.
Formę na babeczki wyłożyć papilotkami i do każdej nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek.
Piec 20-25 minut, do suchego patyczka.

Krem cytrynowy:
-400g naturalnego serka (sama użyłam serka Piątnica)
-100g masła
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
-sok z całej cytryny

Masło z cukrem zmiksować na puszystą masę, dodać serek, ekstrakt i sok z cytryny, dokładnie zmiksować, Przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na wierzch nakładką w kształcie koła lub inną jeśli wolicie :).






Miłego pieczenia i smacznego ! :)


3 komentarze:

  1. Prezentują się wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, jakie są śliczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne! Nie jestem przekonana do cytryny w wyrobach cukierniczych, ale kusisz Dziewczyno, oj kusisz :) Lemon meringue pie zrobię na pewno , może te babeczki będą następne w kolejności


    200 gramów, nie gram

    OdpowiedzUsuń