niedziela, 2 grudnia 2012

Ciasteczka czekoladowe - świąteczne


Jak ten czas szybko leci, jeszcze niedawno było rozpoczęcie roku szkolnego, a tu już zaraz Święta! Dlatego do czasu świąt na blogu będą pojawiały się tylko i wyłącznie przepisy świąteczne. 
Podjęłam wyzwanie ozdabiania ciasteczek lukrem królewskim, jej jakie to jest ciężkie, tyle pracy i na dodatek trzeba mieć jakiekolwiek zdolności plastyczne. Wyszło jak wyszło, najbardziej zdenerwowała mnie mama, ponieważ ciasteczka zrobiłam wieczorem, schowałam do pudełeczka odstawiłam do szafki aby czekały na sesję zdjęciową następnego dnia. Wstaje rano, patrze w kuchni otwarte pudełko i połowa ciastek  (oczywiście tych najładniej ozdobionych) zjedzona. Bywa i tak, trudno.
Składniki na 24 sztuki:

-250 gram mąki
-175 gram masła miękkiego!
-100 gram cukru pudru + cukier do obtaczania
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 jajko
-1 łyżka imbiru
-1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
-3-4 łyżki kakao

Nagrzać piekarnik do 180°C.
Mąkę i imbir przesiać, wymieszać z proszkiem, cukrem i kakao. Dodać pokrojoną margarynę do tej  samej miski z mieszanką mąki i przypraw, na to wbić jajko i ugniatać aż wszystko się elegancko połączy. Ciasto będzie bardzo, bardzo lepkie, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Można wstawić do lodówki, albo nie.
Ręce zanurzać w mące i formować kuleczki wielkości małego orzecha laskowego i wykładać na blachę z papierem do pieczenia. Spłaszczać dłonią, układać w 2cm odstępach. 
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 20 minut.
Po wyjęciu ostudzić.

Składniki na lukier:
-pół białka
-2 szklanki cukru pudru (lub więcej)
Wymieszać w miseczce łyżeczką bardzo dokładni musi być bardzo, bardzo, bardzo gęste, jeśli nie będzie należy dodać więcej cukru pudru, jeśli będzie już za gęste to dodać kilka kropel soku z cytryny.
Przełożyć do rękawa cukierniczego lub do torebki na kanapki i igiełką zrobić malutką dziurkę. 
Ozdabiać według gustu.
Smacznego !






1 komentarz: