sobota, 1 grudnia 2012

Odwrócone ciasto ananasowe


Idealne ciasto na przypomnienie lata, słońca i ciepełka. Bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Strasznie lubię odwrócone ciasta, te owoce na wierzchu tak ładnie wyglądają.


Składniki na blachę 26cm (można zrobić z połowy):
- masło do wysmarowania formy
- 2-3 łyżki cukru
- cała puszka ananasów
- 200 gram mąki
- 2 łyżeczki prosku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 gram miękkiego masła
- 4 jajka

Piekarnik nagrzać do 200 °C.
Formę wysmarować masłem i wysypać 2-3 łyżkami cukru, poukładać na tym ananasy.
Wszystkie składniki wrzucić do miski i zmiksować. Ja myślałam że tak mi nie wyjdzie ciasto, ale wyszło pyszne.
Przelać ciasto na ananasy i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut.
Po wyjęciu ostudzić i odwrócić dołem do góry.
Można podawać z lodami.
Smacznego !

2 komentarze:

  1. fajne, szybkie ciasto, dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie ananasa ;-)

    OdpowiedzUsuń