czwartek, 25 października 2012

Kapelusiki wiedźm - ciepłe lody



Halloween coraz bliżej, więc ciąg dalszy przekąsek związanych z tą okazją. Nie wiem czy są podobne do kapelusików czarownic, ale na pewno są bardzo słodkie (smakowo i wizualnie). Fani ciepłych lodów będą wniebowzięci, wiem to z reakcji moich znajomych, ich miny podczas jedzenia były bezcenne, to jest właśnie ten najprzyjemniejszy moment kiedy widać uśmiech na ich twarzach.
Świetne do przygotowania z przyjaciółmi, dziećmi lub samemu.
UWAGA !
Gwarantowany bałagan w kuchni ! :) hehe

Składniki na 24 sztuki:
- 3 białka
- 1 i ¾ szklanki cukru
- ¼ szklanki wody

Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce, zmiksować przez 1 minutę, następnie postawić na garnku z małą ilością wody (miska nie może dotykać wody). Ubijać przez ok 10 minut na średnich obrotach (u mnie była to 4 na 5 biegów). Po tym czasie powinna powstać pianka.

Dodatkowo:
- 24 rożki do lodów, im mniejsze tym lepsze
- 300 gram czekolady
- 4 łyżki oliwy
- posypki
- 24 ciasteczka czekoladowe wielkości końcówki rożków

Piankę przełożyć do rękawa cukierniczego i wciskać po kolei do każdego rożka, tak aby była równo z obwódką.
Włożyć do miski aby były węższą częścią do dołu i wstawić do lodówki na czas przygotowania polewy czekoladowej.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać oliwę.
Wyjąć nasze lody, zamaczać końcówkę w czekoladzie, następnie przyklejać do niej ciasteczko i odstawić na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Można wstawić do lodówki na jakiś czas, ale nie trzeba.
Teraz zaczyna się brudna robota. Wsadzać całe rożki do miski z czekoladą i szybko obtaczać je tak aby były w całości nią pokryte. Znowu odstawiać na blachę i póki jeszcze polewa jest rozpuszczona obsypywać różnymi posypkami.


Odstawić do lodówki lub zimnego miejsca do czasu aż zastygnie czekolada.
Jeśli chcecie można ozdobić sznureczkiem lub wstążeczką.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Cudowne!
    Aż nie mogę się napatrzeć.
    Bardzo mi się ten pomysł podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, zrobiłam kiedyś w domu te ciepłe lody, ale miałam problem później, bo strasznie podchodziły mi płynnym białkiem po krótkim pobycie w lodówce. I nie wiem sama, za krótko ubijałam? Konsystencja pianki zaczęła psuć się dopiero po czasie. Czy można je jakoś utrwalić? :).. Ale podoba mi się Twoja forma! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, właśnie tak się dzieje jak za krótko ubija się białka, konsystencja jest idealna po ubijaniu przez ok. 10-12 minut. Jest inna opcja, jeśli masz termometr cukierniczy to będzie łatwiej, białko musi mieć ok. 70 stopni C. Moje lody stały w pokojowej temperaturze przez 3 dni i nic się im nie stało, konsystencja cały czas była taka sama.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. dzięki za radę, w takim razie już wiem, co mogę poprawić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkiego najlepszego na Nowy Rok! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, szczególnie dla dzieciaków! Proste, ładne i klasyczny smak, aż chce się spróbować samemu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń