niedziela, 7 października 2012

Apple pie


Nie wiem jak Wy, ale ja staram się wykorzystać jak tylko mogę sezon na jabłka. Mama robi jabłka w słoikach, ja za to piekę z nimi ciasta. Ciasto jest bardzo delikatne, miękkie i cienkie, a jabłuszka podpieczone lekko słodkie. U mnie wszystkim smakowała, dlatego po upieczeniu jednej zrobiłam kolejną.
Przepis pochodzi z książki „DESERY” Pierre Hermé

Składniki na ciasto (forma o średnicy 25cm):
- 300gram mąki + na podsypywanie przy wałkowaniu
- 10gram proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 łyżka mleka
- 125gram cukru
- 150gram masła o temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Dodatkowo
- 1kg obranych pokrojonych w kosteczkę jabłek
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka masła miękkiego

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, w oddzielnej misce roztrzepać jajko z żółtkami i mlekiem. Dodać do tego cukier, masło, skórkę otartą z cytryny i mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiać ręką, aż składniki się połączą i ciasto będzie gładkie.

Wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie zrobić jabłka, czyli do pokrojonych jabłek dodać cukier, mąkę, masło i wymieszać łyżką.

Ciasto rozwałkować na okrągły placek grubości 3-4 mm i wyłożyć nim formę na tartę. Odkroić ciasto zwisające z formy i uformować z niego kulkę. Odkrojone ciasto rozwałkować, pokroić na paski szerokości ok 1 cm i odłożyć.

Nagrzać piekarnik do temperatury 170oC.

Na ciasto wyłożyć jabłka i wyrównać powierzchnię. Na jabłkach z pasków ciasta układać kratkę.
Wstawić ciasto do piekarnika i piec przez 40 minut, do zarumienienia.

Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło z lodami waniliowymi lub na zimno.

Smacznego !

3 komentarze: