Składniki:
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 125 gram masła
- 10 białek
- 8 żółtek
- szczypta soli
- 140 gram cukru pudru, lekko aromatyzowanego wanilią
- 125 gram mąki
- 8 łyżek marmolady morelowej
Nagrzać piekarnik do 180 °C. Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Gorzką czekoladę pokroić na małe kawałeczki, włożyć do miseczki i roztopić w kąpieli wodnej.
Utrzeć żółtka trzepaczką lub drewnianą łyżką, dodać roztopione masło i czekoladę. Białka z solą ubić na sztywną pianę i, stopniowo wsypując cukier, ubijać na sztywno. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując mąkę, mieszać, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto. Ciasto wylać do formy, wstawić do piekarnika na 45 minut.
Wystudzone ciasto przeciąć równo na pół. Przełożyć marmoladą morelową.
Glazura czekoladowa (z innego przepisu):
- 200 gram gorzkiej czekolady
- 150 gram kremówki
Czekoladę połamać wrzucić do garnuszka, wlać śmietankę i podgrzać aż będzie gładka masa. Posmarować ciasto z góry i po bokach.
Wyłożyć na paterę i do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby polewa zastygła.
Smacznego !
Ja z tych co słyszeli, a nie jedli. Pora to zmienić, a Twój wypiek - bardzo udany! :)
OdpowiedzUsuń