poniedziałek, 25 lipca 2016

Bezglutenowe brownie






Zalozylam kanal na YouTube i nagralam pierwszy filmik !!!
Jesli jestescie ciekawi co z tego wyszlo zapraszam Was do obejrzenia :)




Skladniki na blaszke 20x20cm:
-1/3 szkl. maki kukurydzianej
-1/4 szkl. kakao
-1/2 łyżeczki cynamonu
-1/2 łyżeczki soli
-3/4 szkl. cukru
-100g masła
-3 jajka
-170g mlecznej czekolady (pokrojonej)
-170g gorzkiej czekolady (pokrojonej)


Piekarnik nagrzać na 180st. C. i przygotować blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Razem wymieszać mąkę, kakao, cynamon, sól i odstawić na bok.
W dużej misce należy rozpuścić czekoladę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Jeśli rozpuszczacie w mikrofalówce to należy w stawiać miskę na 30s, wyjmować, mieszać i tak aż czekolada się rozpuści. Do nagrzanej czekolady dodać masło i dokładnie wymieszać. Jeśli nie będzie chciało się rozpuścić, to należy wstawić na kolejne 30s do mikrofalówki.
Do czekoladowej mikstury wsypać cukier i ekstrakt waniliowy - wymieszać. Pojedynczo dodawać jajka i po każdym bardzo energicznie i dokładnie mieszać.

Suche składniki należy dosypać do mikstury czekoladowej i połączyć ok. 2 min.

Takie ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika na 30-35minut.

Po 30 minutach należy dotknąć góry brownie czy jest już upieczone. 


Upieczone  ciasto najlepiej odstawic na bok lub do lodowki na ok 5h. 

Smacznego !




1 komentarz: