poniedziałek, 25 lipca 2016

Bezglutenowe brownie





Zalozylam kanal na YouTube i nagralam pierwszy filmik !!!
Jesli jestescie ciekawi co z tego wyszlo zapraszam Was do obejrzenia :)




Skladniki na blaszke 20x20cm:
-1/3 szkl. maki kukurydzianej
-1/4 szkl. kakao
-1/2 lyzeczki cynamonu
-1/2 lyzeczki soli
-3/4 szkl. cukru
-100g masla
-3 jajka
-170g mlecznej czekolady (pokrojonej)
-170g gorzkiej czekolady (pokrojonej)

Piekarnik nagrzac na 180st. C. i przygotowac blaszke wylozona papierem do pieczenia.
Razed wymieszac make, kakao, cynamon, sol i odstawic na bok.
W duzej misce nalezy rozpuscic czekolade w mikrofalowce lub w kapieli wodnej. Jesli rozpuszczacie w mikrofalowce to nalezy w stawiac miske na 30s, wyjmowac, mieszac i tak az czekolada sie rozpusci. Do nagrzanej czekolady dodac maslo i dokladnie wymieszac. Jesli nie bedzie chchialo sie rozpuscic, to nalezy wstawic na kolejne 30s do mokrofalowki.
Do czekoladowej mikstury wsypac cukier i ekstrakt waniliowy - wymieszac. Pojedynczo dodawac jajka i po kazdym bardzo energicznie i dokladnie mieszac.

Suche skladniki nalezy dosypac do mikstury czekoladowej i polaczyc ok. 2 min.

Takie ciasto przelac do formy i wstawic do piekarnika na 30-35minut.

Po 30 minutach nalezy dotknac gory brownie czy jest juz upieczone. 

Upieczone  ciasto najlepiej odstawic na bok lub do lodowki na ok 5h. 

Smacznego !




1 komentarz: