niedziela, 23 grudnia 2012

Skórka pomarańczy w czekoladzie


Już pewnie Wam się nie chce nic robić dodatkowego na te święta, ale jeśli jednak będziecie się nudzić to właśnie to jest coś co możecie zrobić. Zero bałaganu, i wystarczy Wam 20 minut.
I to będzie przepis typu: "krok po kroku".
Składniki:
-3 pomarańcze
-100 gram czekolady

1.Potrzebujemy: rondelka, miski z połamaną czekoladą i noża.
2. Odcinamy końcówki pomarańczy.
3. Nacinamy skórkę co 2-3 cm tak aby było nam łatwiej ją obierać nie niszcząc jej.
3. Obraną skórę kroimy w paseczki.
4. Pokrojoną skórkę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez ok. 5 minut.
5. Odcedzamy i układamy na ręczniku papierowym aby trochę wyschła.
6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i zanurzamy w niej pół lub całą część skórek. Odkładamy na papier do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce aby czekolada zastygła.

Ja zrobiłam to dzisiaj po południu i już nic nie ma.
Smacznego !


6 komentarzy:

  1. Obłędna :) bardzo lubię skórkę pomarańczową, a także połączenie czekolady i pomarańczy. Dodatek, który prezentujesz, cudownie sprawdziłby się nie tylko w cieście, ale i owsiance, kaszy czy plackach...

    OdpowiedzUsuń
  2. a tę skórkę gotuje się bez cukru? bo własnie ją odcedziłam i jest masakrycznie gorzka. Czekolada to zniweluje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak bez cukru i jeśli chcesz aby było słodsze to zanurzaj w czekoladzie większą część skórki :)

      Usuń
    2. Super, cieszę się że smakowało :)

      Usuń