niedziela, 16 grudnia 2012

Ciasteczka z żurawiną i czekoladą


Delikatne maślane ciasteczka z dodatkiem suszonej żurawiny i małych kawałeczków czekolady. Idealne na imprezę (Sylwestrową) lub po prostu do kawy. Ja upiekłam ok. 100 małych sztuk właśnie na imprezę urodzinową pewnej osoby, ustaliłam z nią że to będzie prezent ode mnie. Czasami taki prezent jest lepszy niż jakaś materialna rzecz której nigdy nie użyje.
Składniki na 30 (normalnej wielkości) sztuk:
-150 gram suszonej żurawiny
-150 gram czekolady pokrojonej w kosteczki lub dorpsów czekoladowych
-2 jajka
-100 gram masła
-70 gram cukru pudru
-260 gram mąki
-1 łyżeczka soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka, zmiksować. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia dodać do tego żurawiną i czekoladę wymieszać i wsypać do masy maślanej, wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Piekarnik nagrzać do 170°C.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na to łyżką wykładać placuszki, wielkość zależy od Was. Ciasteczka podczas pieczenia urosną więc należy układać je w odstępach, ok. 1cm. 
Piec przez 20 minut, do zarumienionych boczków.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super ciacha, wyglądają na pysznie chrupiące, u mnie dziś również ciasteczka, z masłem orzechowym(crunchy z lidla) i czekoladą, do herbatki idealne:)

    OdpowiedzUsuń