środa, 3 października 2012

Tort chałwowy


Z okazji moich 17-nastych urodzin, które miałam niedawno postanowiłam upiec sobie tort chałwowy. Osobiście nie przepadam za chałwą, ale moja mama opowiadała mi ostatnio o pysznym cieście chałwowym jakie jadła w kawiarni, wiec zrobiłam je pod nią. Wyszło pyszne, jak dotąd jest na miejscu pierwszym łeb w łeb z tortem egipskim. 
Jeśli macie jakąś okazję i nie wiecie jaki tort wybrać ten będzie idealny.
Ja stwierdziłam, że 22cm będzie za mało i zrobiłam w tortownicy o średnicy 26cm, się nie zmarnowało ;).
Przepis od Pani Dorotki.

Składniki na biszkopt o średnicy 22cm:
-5 jajek
-3/4 szklanki cukru
-1/2 szklanki mąki pszennej
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-1/4 szklanki kakao

Mąki przesiać przez sitko z kakao.
Białka oddzielić i ubić, jak będzie już sztywna piana dodawać stopniowo cukier. Następnie dodawać pojedynczo żółtka, ciągle ubijając. Zmniejszyć obroty i dodać mieszaninę mąk i kakao, zmiksować na zmniejszonych obrotach.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i boki zostawić, później odetnie się ciasto nożykiem. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika na 35 minut, 170ºC. Po tym czasie wsadzić drewniany patyczek i sprawdzić czy jest suchy, czy nie. Jeśli jest suchy to należy wyjąć ciasto.

Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia, po tym czasie jak będzie już zimne odciąć nożykiem brzegi i wyjąć z tortownicy. 
Przeciąć na 3 blaty.

Masa chałwowa:
-2 jajka, wyszorowane i wyparzone
-125 g masła, o temperaturze pokojowej
-125 g margaryny, o temperaturze pokojowej
-2/3 szklanki drobnego cukru
-35 dag ulubionej chałwy, pokruszonej
-2 łyżki likieru kawowego

Masło i margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę i odstawić na bok.

Jajka wbić całe do blaszanej miski(średniej wielkości) razem z cukrem, ustawić nad większym garnkiem nad palnikiem z małą ilością wrzącej wody, tak aby miska nie dotykała wody(kąpiel wodna). Podgrzewać cały czas, miksować naszą masę, bardzo ważne jest to aby od razu zacząć od najwyższych obrotów miksera. Masa powinna powiększyć objętość, być gładka, jasna i delikatnie gęściejsza.
Odstawić do wystudzenia, ja wsadziłam miskę do garnka z zimną wodą.
Wystudzone jajka dodawać stopniowo do masła cały czas miksując. Dodać likier, chałwę i zmiksować.
Krem odstawić do lodówki na ok godzinę aby stężał.

Do przełożenia:
-słoik dżemu wiśniowego
-1 łyżka kakao

Dżem i kakao umeiścić w garnuszku, podgrzać lekko i wymieszać. Powstanie nam dżem wiśniowy o smaku kakao.

Do nasączenia:
-100ml likieru kawowego
-100ml herbaty mocnej earl grey

Wymieszać.

Do dekoracji:
-szklanka orzechów włoskich drobno posiekanych i podpieczonych
-100 gram chałwy pokruszonej

Wymieszać.

Wykonanie:
Kładziemy pierwszy blat na paterze, nasączamy 1/3 iloścą likieru z herbatą jaką mamy. Na to wykładamy warstwę kremu, mniej niż pół, ponieważ musi nam starczyć na wierzch i boki. Kolejny blat wykładamy na krem, nasączamy i teraz kolej na cały dżem. Nakładamy na to kolejny blat, nasączmy i wykładamy krem na wierzch i boki, staramy się aby było w miarę równo. Wszystko obsypujemy naszą mieszanką orzechów z chałwą.
Tort odstawić do zimnego miejsca kilka godzin przed podaniem. Ja zazwyczaj robię wszystkie torty w wieczór przed imprezą, ale ten akurat zrobiłam w dzień urodzin.
Ciasto wyszło bardzo nasączone, więc jeśli takich nie lubicie to należy zmniejszyć ilość likieru i herbaty.

Smacznego !

6 komentarzy:

  1. mniam;) jakbym się dosiadł do takiego tortu to pewnie bym cały wsunął:D

    OdpowiedzUsuń
  2. musi być pyszny,szkoda ze ja każda kupioną chałwe pochłaniam odrazu.nie doczekała by do tortu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja lubię chałwę.. to byłabym zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam go kiedyś. Jest najlepszy;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się z tego, że lubicie i się Wam podoba. Z pewnością jest warte zachodu i poswieconemu na nie czasu :)
      Pozdrawiam,

      Paulina;*

      Usuń