poniedziałek, 24 września 2012

Biszkopciki ladyfingers



Biszkopty miękkie w środku z chrupiącą cukrową skorupką. Wymagają jednak sprawności w robieniu, ponieważ wszystko jest na bazie białek, które nie mogą czekać bo opadną.

Przed rozpoczęciem przygotować wszystkie składniki aby nasza praca była sprawna :)


Składniki na ok.40 sztuk:


- 3 jajka - żółtka oddzielnie, białka oddzielnie
- 80 gram cukru pudru + na posypywanie
- 75 gram mąki pszennej PRZESIANEJ

Białka ubić na sztywną piane(jeśli ubijamy mikserem najlepiej zacząć od najmniejszego „biegu” i miksować po ściankach miski) , dodawać stopniowo cukier puder. Dodać żółtka i wymieszać. Dodać mąkę przesiewając przez sitko i wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub piec na blaszce teflonowej. Masę włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać paseczki o długości ok. 7 cm w odstępach 2cm. Oprószyć cukrem pudrem i odstawić na ok. 5 minut (do czasu aż cukier puder wsiąknie), ponownie oprószyć i wsadzić do piekarnika na najwyższy poziom, piec w 150º C przez ok. 20 minut, do zarumienienia.
Ostudzić na blaszce i posypać cukrem pudrem.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz