wtorek, 29 listopada 2016
Piernik bezglutenowy
Bezglutenowy piernik, w smaku bardzo podobny do tego na zwykłej mące, a zapewne podbije nie jedno serce. Szybki w przygotowaniu i nie wymagający zbyt dużej pracy. Składniki:
-1/2 łyżeczki cynamonu-1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej-1/2 łyżeczki imbiru-1/2 łyżeczki soli-1/2 łyżeczki sody oczyszczonej-1 łyżka kakao-150g mąki ryżowej-100g mąki kukurydzianej-50g mąki ziemniaczanej-130g masła-2 jajka-130ml miodu-250ml mleka-100g orzechów włoskich-150g suszonych śliwek
Piekarnik nagrzać na 175st. C.
Masło, imbir, cynamon, gałkę muszkatołową, sól, kakao i miód rozpuścić w garnuszku. Zdjąć z palnika dodać mąki i sodę oczyszczoną i wymieszać. Masa bardzo zgęstnieje więc w między czasie dolać mleko i wymieszać do momentu aż nie będzie grudek. Dodać jajka, mieszając po dodaniu każdego. Na sam koniec wsypać bakalie. Masę przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 40-45 minut.Po tym czasie całkowicie wystudzić i polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj, wyrósł pięknie :)
OdpowiedzUsuń