Faszerowana papryka kojarzyła
mi się tylko z mięsem i ryżem, z tego względu że moja mama zawsze mi taką
robiła. Jednak, przyszło do tego, że za każdym razem jak tylko odwiedzam dom to
ja robię obiady i to ja decyduję o tym co będziemy jedli. A że jestem na
kierunku dietetyka i mam świra na punkcie zdrowego jedzenia to właśnie takie
dania zawszę staram się wymyślać. Paprykę zrobiłam z pieczarkami, cukinią,
kaszą jaglaną i serkiem kozim.
Składniki na 4 papryki:
-4 papryki
-500g pieczarek
-200g szpinaku
-ząbek czosnku
-400g cukinii
-1 szkl. kaszy jaglanej (przed
gotowaniem)
-120g serka koziego
-sól
-pieprz
-olej
Ugotować kaszę jaglaną.
Z papryk odkroić czapeczkę i
wydrążyć środek.
W dużym garnku zagotować wodę
i umieścić papryki, można tą czynność robić turami. Każda papryka musi być w
gotującej się wodzie przez ok 3-4 minuty. Po tym czasie wyjąć i postawić
otworem do dołu po to aby cała woda z nich spłynęła.
Czosnek drobno posiekać lub
przecisnąć przez praskę i podsmażyć na małej ilości oleju, dodać szpinak,
pokrojone pieczarki i doprawić do smaku. Jak wszystko zmniejszy swoją objętość
i będzie rumiane zdjąć z ognia i odstawić na bok.
Na kolejnej patelni podsmażyć
pokrojoną w kawałeczki cukinię i również doprawić. Ja osobiście bardzo lubię
doprawiać warzywa przyprawą do mięs.
Środek papryki wysolić i
wypierzyć po to aby miała smak, w innym razie całe danie będzie mdłe. Na dno
wyłożyć kasze jaglaną na to serek kozi, grzyby i cukinię. Zamknąć pokrywką i
wstawić do formy.
Papryki piec w piekarniku
przez 45 minut w temp. 175st. C.
Podawać na gorąco.
Smacznego !
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń