Na ostatnich moich warsztatach kulinarnych pokazałam jak przygotować krem ciasteczkowy. Wszyscy dosłownie oszaleli na jego punkcie. Tylko muszą to być koniecznie ciasteczka Speculoos, które dostaniecie w Auchanie. Przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a krem możecie użyć do przełożenia ciast, bezy lub po prostu smarować na kromkę chleba.
Składniki na 3 słoiczki:
- 250 g kruchych ciasteczek (spekuloos)
- 30 g masła
- 75 g mleka w proszku pełnotłustego
- 200 ml mleka
Do malaksera wrzucić połamane ciasteczka. W garnuszku rozpuścić masło, mleko i mleko w proszku. Odczekać minutę i zalać ciasteczka. Założyć przykrywkę i zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.
Smacznego !
Z kruchymi ciasteczkami? Pychotka!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Tak z kruchymi :)
Usuń