niedziela, 18 grudnia 2016

Pavlova z kremem ciasteczkowym


Krucha z wierzchu, wilgotna od środka beza z intensywnym kremem ciasteczkowym i serkiem mascarpone.
Składniki na 9 sztuk:
-200g białek
-250g cukru
-1 łyżeczka soku z cytryny
-1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
-szczypta soli


Nagrzać piekarnik na 180 °C.
Przygotować blachę, wysmarować ją masłem i na to położyć papier do pieczenia, masło jest po to aby papier się nie ruszał.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie łyżka po łyżce dodawać cukier, piana będzie lśniła. Na sam koniec dodać sok z cytryny i mąkę. Wszystko wymieszać.
Masę wyłożyć na przygotowany wcześniej papier do pieczenia, zostawiając między sobą odstępy.


Wstawić do piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 °C. Piec przez 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić w nim bezę, z wierzchu powinna być twarda.


Dodatkowo:
-krem ciasteczkowy (z tego przepisu)-150g serka mascarpone
-250g śmietanki kremówki 36%


Śmetankę ubić na sztywno i dodać serek mascrpone.


Na każdą bezę wykładać ubity krem śmietanowy i ciasteczkowy. 


Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz