piątek, 5 lutego 2016
Pieczone cząstki cukinnii
Bardzo fajnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska, dodatek do obiadu lub jakikolwiek inny lekki posiłek. Jak czasami nachodzi mnie ochota na jakąś słoną przekąskę staram się jak mogę, żeby była to zdrowa przekąska. W taki też sposób wpadłam na ten pomysł, oczywiście z pomocą internetu. Uwielbiam cukinie, szczególnie w postaci paseczków (makaronu) podsmażonych na patelni z pesto.
UWAGA! na moich zdjęciach widać bardzo dużo przyprawy i tak też było, przesadziłam z ilością, ale w przepisie podałam zmienioną ilość - poprawną.
Składniki:
- cukinia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa
Opcjonalnie:
- ser starty
- szynka/kabanosy pokrojone w plasterki
Piekarnik nagrzać do 180st. C.
Cukinie pokroić w cząstki, wsadzić do torebki i do torebki wsypać wszystkie przyprawy. Torebkę zawiązać i mocno wstrząsnąć kilka razy, tak aby przyprawy się wymieszały i pokryły w miarę równomiernie cukinię.
Taką cukinię wstawić do piekarnika na 15 minut. Jeśli dodajecie ser i mięso, to należy je dorzucić po 10 minutach.
Podawać na ciepło z sosem jogurtowym, lub bez sosu :)
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz