Jest to ciasto idealne do wycinania z niego rożnych kształtów za pomocą foremek do ciasteczek. Ja użyłam plastikowego serduszka (foremki mogą być plastikowe lub metalowe), ze względu na jutrzejsze ŚWIĘTO ZAKOCHANYCH ❤️
Rozmiar blachy zależy od Was i od grubości jaką chcecie osiągnąć.
Składniki na 1 blachę 20x20 (cm):
- 100g gorzkiej czekolady 70%
- 100g mlecznej czekolady
- 90g masła
- 2 jajka
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- szczypta soli
Piekarnik nagrzać do 180st. C
Czekolady połamać i rozpuścić z masłem w garnuszku, nie zagotowując ! Odstawić.
Jajka z cukrem ubić na białą masę.
Do rozpuszczonej czekolady (nie musi być wystudzona) dolewać powoli masę jajeczną cały czas mieszając ręcznym ubijakiem lub drewniana łyżką - tą metodą należy mieszać juz do końca. Dodać mąkę z solą i również dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Masa powinna być w miarę gęsta.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć masę. Szpatułką lub łyżka wyrównać ciasto.
Piec 20 minut.
Po tym czasie należy ciasto CAŁKOWICIE wystudzić. Jest to bardzo wazne przy wycinaniu wzorków z ciasta, jeśli będzie ciepłe może się łamać lub kruszyć i nie osiągniecie oczekiwanego efektu.
Smacznego !!!
Uwielbiam brownies! Wspaniale wygląda. Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuń