sobota, 11 stycznia 2014

Whoopie pie


Nic innego jak ciasto muffinkowe przełożone puszystą masą. Ja spróbowałam trochę inną wersję, bo jako przełożenie zrobiłam budyń ze śmietaną i mlekiem w proszku. Wiem brzmi dziwnie, ale mogę obiecać, że smakuje bardzo dobrze. Jak dla mnie nazwa powinna być w stylu "muffinkowe kanapki" czy coś takiego.
Składniki na 6 sztuk:
-1 i 1/2 szkl. mąki
-1 jajko
-25 g masła
-1 szkl. cukru
-250 ml mleka
-1/4 szkl. gorącej wody
-1 łyżeczka sody do pieczenia
-1/2 szkl. kakao

Masło ubić z cukrem na białą masę. Dodać jajko, mleko, wodę, mąkę, sodę i kakao. Zmiksować do połączenia składników.

Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdej (do 12) przekładać ciasto. Należy nałożyć ok. 0,5cm i wyrównać z góry. 

Piec w 180°C przez 6 minut.

Po tym czasie wyjąć i ostudzić.

Wypełnienie:
-budyń waniliowy
-2 łyżki śmietany
-100 g mleka w proszku

Budyń zrobić tak jak na odwrocie opakowania, dodać do niego śmietanę i mleko w proszku jeszcze jak jest na palniku. Odstawić do ostudzenia.

Nasze ciasteczka powinny być płaskie, jeśli nie są należy odciąć kawałek który odstaje, na tą część wycisnąć budyń i przykryć drugim ciastkiem. Postępować tak z każdym.

Smacznego !


4 komentarze: