piątek, 3 stycznia 2014

Trufle czekoladowe


Trufle są idealnym deserem na praktycznie każdą okazję. Są wykwintne, smaczne i wyglądają bardzo elegancko. Przynajmniej moim zdaniem :). Połączenie 3 składników może okazać się tak efektowne. Rozpływają się w ustach i nie można się im oprzeć.
Składniki na 24 sztuki:
-250 g serka mascarpone
-100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
-100 g mlecznej czekolady
-3 łyżki masła

Dodatkowo
-kakao

W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło, ostudzić. Do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i dokładnie zmiksować. Odstawić do lodówki na co najmniej 3h, można na całą noc. Po tym czasie wyjąć i z twardej masy szybkimi ruchami formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczać w kakao i odkładać na papilotki lub talerzyk. 
Przechowywać w chłodnym miejscu.

Smacznego !


2 komentarze: