poniedziałek, 6 stycznia 2014

Herbatniki maślane


Miałam ochotę upiec coś prostego i strasznie chciałam użyć mój nowy stempelek do ciasteczek. Wybrałam herbatniki, te są idealne. Bardzo mocno maślane i idealnie twarde. Zdecydowanie lepsze od tych kupnych i nie wymagają dużo zachodu. Można oczywiście polać je jeszcze czekoladą, lub zrobić o smaku kakaowym.
Składniki na 2 blachy:
-200 g miękkiego masła
-85 g cukru pudru
-szczypta soli
-240 g mąki

Masło zmiksować na białą puszystą masę, dodać cukier puder i sól. Przesiać mąkę i ugnieść rękoma. Ciasto powinno być plastyczne i nie powinno przylepiać się do rąk, jeśli jednak będzie należy dodać trochę więcej mąki. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. 

Wyjąć ciasto i rozwałkować na 0,5 cm na blacie oprószonym delikatnie mąką. Wycinać z tego kształty takie jakie chcecie.
Piec 15 minut w 180°C.
Smacznego !



3 komentarze:

  1. Najlepsze ! Maślane , delikatne bez zbędnych dodatków :)
    Smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny wybór. uwielbiam zajadać maślane ciasteczka :)
    śliczne te stempelki <3

    OdpowiedzUsuń