sobota, 11 stycznia 2014
Whoopie pie
Nic innego jak ciasto muffinkowe przełożone puszystą masą. Ja spróbowałam trochę inną wersję, bo jako przełożenie zrobiłam budyń ze śmietaną i mlekiem w proszku. Wiem brzmi dziwnie, ale mogę obiecać, że smakuje bardzo dobrze. Jak dla mnie nazwa powinna być w stylu "muffinkowe kanapki" czy coś takiego.
Składniki na 6 sztuk:
-1 i 1/2 szkl. mąki
-1 jajko
-25 g masła
-1 szkl. cukru
-250 ml mleka
-1/4 szkl. gorącej wody
-1 łyżeczka sody do pieczenia
-1/2 szkl. kakao
Masło ubić z cukrem na białą masę. Dodać jajko, mleko, wodę, mąkę, sodę i kakao. Zmiksować do połączenia składników.
Formę do muffinek wysmarować masłem i do każdej (do 12) przekładać ciasto. Należy nałożyć ok. 0,5cm i wyrównać z góry.
Piec w 180°C przez 6 minut.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić.
Wypełnienie:
-budyń waniliowy
-2 łyżki śmietany
-100 g mleka w proszku
Budyń zrobić tak jak na odwrocie opakowania, dodać do niego śmietanę i mleko w proszku jeszcze jak jest na palniku. Odstawić do ostudzenia.
Nasze ciasteczka powinny być płaskie, jeśli nie są należy odciąć kawałek który odstaje, na tą część wycisnąć budyń i przykryć drugim ciastkiem. Postępować tak z każdym.
Smacznego !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Bardzo ciekawe ! :)
OdpowiedzUsuńJakie to musi być pyszne i słodkie<3
OdpowiedzUsuńhttp://girlyflower.blogspot.com/
Boskie maleństwa :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie wyglądają!
OdpowiedzUsuń