piątek, 6 września 2013

Rolada w panterkę z mascarpone i dżemem


Rok szkolny się zaczął i jak dla mnie będzie to jeden z trudniejszych roków w moim życiu. Jednak piec nie zamierzam przestać :). Roladę upiekłam dlatego, że zobaczyłam filmik na YouTube, który wstawiło SORTED, jeden z moich ulubionych kanałów w internecie. Oni zrobili roladę z różowymi zawijasami, ja pomyślałam, że panterka to będzie coś! Zrobiłam i wyszło całkiem efektowne. Ciasto nie jest trudne do zrobienia, nie ma tu żadnych trudnych etapów. Delikatny biszkopt przełożony serkiem mascarpone i dżemem, zamiast dżemu można oczywiście użyć świeżych owoców.
Składniki na panterkę:
-1 białko
-40g mąki
-20g rozpuszczonego masła
-30g cukru pudru
-2 łyżki kakao

Wszystko dokładnie wymieszać widelcem i przełożyć do woreczka. Na dużą blachę wyciąć dokładny kwadrat wielkości dna, boki posmarować oliwą. Na papier wyciskać wzorki takie jak ma panterka, można dla ułatwienia sobie na początku narysować na odwrocie papieru wzorki długopisem i po nich poprawiać już naszą masą czekoladową. 
Wstawić do zamrażarki na 30 minut.

Składniki na biszkopt:
-4 jajka
-100g cukru pudru
-100g mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną piane, pod koniec dodawać stopniowo cukier. Następnie po jednym żółtku miksować. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem.
Całość przelać na panterkowy wzór, który był w zamrażarce. Piec w 180ºC przez 12-15 minut.


Po wyjęciu przełożyć biszkopt górną stroną na ściereczke wysypaną cukrem pudrem. Zwinąć w ściereczce i pozostawić tak do ostygnięcia.

Składniki na wypełnienie:
-250g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru
-100g dżemu

Mascarpone zmiksować z cukrem.
Ostudzoną roladę rozprostować, wysmarować na nią serek mascarpone i na to dżem. Zrolować i przełożyć na talerzyk.
Najlepsza jest po nocy jak już przesiąknie serkiem i dżemem.

Smacznego weekendu !!




1 komentarz:

  1. Piękna jest ta panterkowa roladka i z pewnoscią smaczna. :)
    Życzę powodzenia w nauce.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń