sobota, 14 września 2013

Tort w panterkę z nutellą i serkiem mascarpone


Do panterki to jeszcze daleko, ale próbowałam jak widać moje zdolności twórcze są ograniczone :) Do tego czarny barwnik nie był czarny tylko jakiś szary. Wyszło co wyszło, za to był bardzo smaczny. W środku nawet można zobaczyć tą panterkę. Dlatego pokaże wam jak to robiłam, może komuś uda się to ładniej niż mi.
Jakość ostatnich zdjęć nie jest wyśmienita.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka (żółtko i białko oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
- 1 ¼ szklanki mąki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić z ½ szkl. cukru na gładką masę, dodać make, proszek do pieczenia i wodę. Ubić białka, dodać do nich resztę cukru i połączyć z masą.
Rozdzielić na 3 miseczki ale w tych dwóch powinno być 5-6 łyżek masy, do jednej dodać pomarańczowy barwnik, do drugiej 3 łyżki kakao, a trzecią(z największą zawartością) zostawić bez niczego.

  Do formy wlać 1/2 masy bez niczego na to z woreczków wyciskać koło brązowe na przemian z pomarańczowym. Wszystko zalać resztą masy. Piec przez 45 minut w 170 ºC. 


Masa mascarpone:
-1kg serka mascarpone
-250g nutelli
Zmiksować nutellę razem z mascarpone.
Przeciąć biszkopt, nasączyć i smarować masą. Ozdabiać wg uznania.
Smacznego !!





3 komentarze:

  1. na wierzchu nie wygląda tak pięknie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł. :)
    Wygląda fajnie! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń