Na dobre rozpoczęcie weekendu, polecam tartę czekoladową. Delikatne połączenie gorzkiej czekolady i bazylii daje ten inny, bardzo świeży smak. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach dając tą niesamowitą rozkosz jej jedzenia.
- Na spód:
- -300g mąki
- -30g kakao
- -100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
- -100g cukru pudru
- -szczypta soli
- -2 jajka
- Wypełnienie:
- -300g śmietanki 36%
- -200g dobrej jakości gorzkiej czekolady*
- -10 listków świeżej bazylii
*jeśli nie lubicie gorzkiej należy zastąpić taką samą ilością mlecznej
Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać resztę składników i ugnieść aż będzie elastyczna masa.
Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na blacie oprószonym mąką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w 200 stopniach C.
Kremówkę zagotować z posiekanymi liśćmi bazylii. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć schłodzoną masę i zmiksować do czasu jej zesztywnienia. Przełożyć na nasze kruche i do lodówki na 1-2 godzinki.
Jeśli zostanie Wam więcej wypełnienia, można je przełożyć do pucharka lub kubeczka i podać również jako deser.
Smacznego !
gorzka czekolada i bazylia, ciekawe połączenie! a ja bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe połączenie. Podoba mi się i wygląda pysznie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń