piątek, 20 września 2013

Tarta: gorzka czekolada & bazylia


Na dobre rozpoczęcie weekendu, polecam tartę czekoladową. Delikatne połączenie gorzkiej czekolady i bazylii daje ten inny, bardzo świeży smak. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach dając tą niesamowitą rozkosz jej jedzenia.

  • Na spód:
  • -300g mąki
  • -30g kakao
  • -100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
  • -100g cukru pudru
  • -szczypta soli
  • -2 jajka
  • Wypełnienie:
  • -300g śmietanki 36%
  • -200g dobrej jakości gorzkiej czekolady*
  • -10 listków świeżej bazylii
    *jeśli nie lubicie gorzkiej należy zastąpić taką samą ilością mlecznej


Mąkę i kakao przesiać do miski. Dodać resztę składników i ugnieść aż będzie elastyczna masa.
Wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na blacie oprószonym mąką i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Piec 15 minut w 200 stopniach C. 
Kremówkę zagotować z posiekanymi liśćmi bazylii. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać aż się rozpuści. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć schłodzoną masę i zmiksować do czasu jej zesztywnienia. Przełożyć na nasze kruche i do lodówki na 1-2 godzinki.

Jeśli zostanie Wam więcej wypełnienia, można je przełożyć do pucharka lub kubeczka i podać również jako deser.

Smacznego !

2 komentarze:

  1. gorzka czekolada i bazylia, ciekawe połączenie! a ja bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe połączenie. Podoba mi się i wygląda pysznie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń