piątek, 31 maja 2013

Pancakes z sosem jogurtowo-miodowym


Dzień dziecka już jutro, dlatego można jutro trochę rozpieszczać maluchy te małe i większe :) Śniadanie to idealny moment aby rozpocząć ten dzień na słodko. Pancakesy czyli słynne placuszki, które są bardzo popularne w USA, dotarły do nas już dawno temu i można je modyfikować tak jak to się nam podoba. Moje są zwykłe, ale sos jest niezwykły. Wyszedł jaki wyszedł przez przypadek, do jogurtu dodałam miód i mleko w proszku. Pycha !!!
Składniki na 10 sztuk:
-1 i 1/4 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-1 i 1/4 szklanki maślanki
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-szczypta soli
-1/4 szklanki oliwy

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Nagrzać patelnię z małą ilością oliwy i wylewać łyżką małe placuszki. Przewracać na drugą stronę jak zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza na wierzchu. 

Sos:
-100 g jogurtu naturalnego
-2 łyżki miodu
-3 łyżki mleka w proszku

Jogurt i miód wstawić do mikrofalówki na 20 sekund i po tym czasie dodać mleko w proszku i dokładnie wymieszać. Odstawić na 5 minut aż trochę wystygnie i zgęstnieje. 
Polewać po wierzchu placuszków.
Smacznego !




2 komentarze:

  1. Pychotka:)polecam różnego rodzaju miody dostępne na www.anielskieprzsmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, jaka pyszotka ! Taka góra wspaniałych placuszków :)

    OdpowiedzUsuń