niedziela, 2 czerwca 2013

Tarta krówkowa na spodzie z kawałkami czekolady


To jest najsłodsza rzecz pod słońcem, tarta z nadzieniem krówkowym, polana czekoladą na kruchym spodzie z kawałkami czekolady. Zaraz zacznie się okres owoców sezonowych, czego nie mogę się już doczekać, ale póki co trzeba radzić sobie bez tego. Tą tartę miałam ochotę upiec już przez dłuższy czas, ale jakoś nigdy nie miałam kiedy, aż tu w końcu BOOM i jest !
Składniki na formę (keksówkę):
-1 i 1/4 szkl. mąki
-1/4 szkl. cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-100g masła (zimnego i pokrojonego na małe kawałki)
-60g gorzkiej czekolady pokrojonej na małe kawałki (opcjonalnie)

Mąkę, cukier, sól, żółtko i masło zagnieść w misce, aż wszystko się ładnie połączy. Dodać czekoladę i dalej ugniatać. Keksówke wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Ciasto zrolować w wałek długości keksówki, wsadzić go do niej i palcami wgniatać ciasto w formę, tak aby boki były wyższe. Nożem odciąć nierówności boków. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut w 180º.
Po tym czasie wyjąć i zostawić do ostygnięcia.

Masa krówkowa:
-1 puszka masy krówkowej
-sok z 1/3 cytryny
-40g rozpuszczonej gorzkiej czekolady

Masę przełożyć do miski dodać soku i wymieszać.
Kruche przełożyć na talerz, na to wylać nasze nadzienie krówkowe. Wierzch ozdobić rozpuszczoną czekoladą. 
Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny aby wszystko zastygło.
Smacznego ! 


























7 komentarzy:

  1. Za dobre za dobre za dobre! Nie można pokazywać takich dobrych rzeczy. :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej!
    Jestem u Ciebie po raz pierwszy i widzę świetny przepis.
    Tarta musi być bardzo słodka i bardzo pyszna.
    Świetny pomysł z wykorzystaniem keksówki do tarty.

    P.S. Widziałam, że wybierasz się na medycynę. Tak się składa, że jestem studentką medycyny. Trzymam kciuki żeby i Tobie się udało:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszna tarta - takie kruche ciasto milionera z twistem w postaci czekolady w cieście, chętnie skusiłabym się na kawałek ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń