Czasami najprostsze rzeczy są najbardziej efektywne i smaczne. Torcik truskawkowy jest co roku na pierwszym miejscu jako wypiek z truskawkami. Idealne ciasto na każdą okazję, można go nawet piec jako tort urodzinowy lub już niedługo z okazji dnia Ojca. Biszkopt, który jest w tym cieście jest sprawdzony przez parę pokoleń, więc nie ma się co martwić, że nie wyjdzie.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka (żółtko i białko oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
- 1 ¼ szklanki mąki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić z ½ szkl. cukru na gładką masę, dodać make, proszek do pieczenia i wodę. Ubić białka, dodać do nich resztę cukru i połączyć z masą. Piec przez 45 minut w 170 ºC.
Dodatkowo:
-330ml śmietanki kremówki
-5 łyżek cukru pudru
-1kg truskawek
Śmietankę schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder, zmiksować.
Biszkopt przekroić na dwie równe części i ułożyć jeden na paterze. Nasączyć wodą z cytryną (ok. 6-7 łyżek). Na pierwszy blat wyłożyć 1/3 ubitej śmietanki, pokrojone truskawki, drugi biszkopt również nasączyć, na to reszta bitej śmietany, którą rozsmarować też po bokach. Ozdabiać truskawkami przekrojonymi w pół.
Smacznego !
Wspaniale wygląda,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńpięknie ozdobiony :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda genialnie! Wspaniały torcik:)
OdpowiedzUsuńCudownie udekorowany :) Ostatnio zrobiłam bardzo podobny, z tym że z kokosowym biszkoptem. Był cudowny, pewnie tak jak i Twój ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
siwapiecze.blogspot.com
Wygląda wspaniale !! :)
OdpowiedzUsuńTruskawkowy zawrót głowy :) taki torcik to marzenie
OdpowiedzUsuńwygląda baaaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń