piątek, 5 października 2012

Rogaliki z jabłkami


Delikatnie serowe ciasto, które trochę przypomina w smaku ciasto francuskie, tyle że przy nim nie ma dużo pracy. Nadzienie z jabłek, na obecny okres jest niezbędne.

Składniki na 20 sztuk:

- 250 gram sera półtłustego
- 2 szklanki mąki + do podsypywania
- 200 gram masła miekkiego (kostka)
- cukier 
- jajko roztrzepane
- szczypta soli

Ser podzióbać widelcem, dodać mąkę, masło, sól i cukier. Ugnieść i schować do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Składniki na wkład:
- 4 średnie jabłka
- 2 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru

Jabłka obieramy i kroimy w kosteczkę, do tego dodajemy cynamon i cukier. Wystarczy lekko pomieszać.

Ciasto wyjąć po danym czasie z lodówki rozwałkować na prostokąt grubości ok. 3mm. Z naszego ciasta wykrawać trójkąty (od was zależy jak duże chcecie mieć rogaliki). Na szerszą część wyciętego trójkąta kładziemy nasze jabłuszka i zawijamy. Końcówkę można posmarować roztrzepanym jajkiem aby się rogalik nie rozwiną. 

Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko
- cukier do posypywania

Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
Piec w 180 °C przez godzinę.

Smacznego !





1 komentarz: