poniedziałek, 11 stycznia 2016

Granola czekoladowa z masłem orzechowym


Jeśli lubicie czekoladę i masło orzechowe tak samo jak ja, to właśnie trafiliście na właściwy przepis. Połączenie gorzkiej czekolady, masła orzechowego, miodu i płatków owsianych daje nam najpyszniejsze (bezmięsne) śniadanie z możliwych. Jest to wspaniała alternatywa na śniadanie lub nawet chrupanie w pracy/szkole/przed telewizorem. Zdecydowanie zdrowszy zamiennik wszystkich granoli ze sklepu. Przeczytajcie sobie skład granoli sklepowej, zazwyczaj na drugim miejscu jest cukier albo gorzej syrop glukozowo-fruktozowy.
Dlatego zachęcam Was do przygotowywania takich rzeczy w domu, w taki sposób będziecie wiedzieli co jecie.

Składniki:
-300g płatków górskich
-100g posiekanej gorzkiej czekolady 70%*
-3 łyżki miodu
-3 łyżki masła orzechowego - zmielone orzeszki z solą za pomocą blendera

*jeśli już ma być zdrowo to niech czekolada  też będzie lepsza gatunkowo


Piekarnik nastawić na 180°C.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tak aby nie było kulek masła orzechowego.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na to wyłożyć naszą granolę.
Wstawić do piekarnika i mieszać co 5 minut. Ta czynność jest bardzo ważna, po to aby cała granola równo się upiekła.
Po 20-25 minutach (4-5 mieszaniach) wyjąć granolę i ostudzić.
Po ostudzeniu przesypać do pojemniczka lub słoika.








Smacznego !

4 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe granole! Twój pomysł kusi mnie ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czekolada w piekarniku się nie rozpuści ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Rozpuści i dzięki temu każdy płatek owsiany będzie nią częściowo pokryty. Nie ma w niej żadnych suchych płatków i to jest takie cudowne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam granolę, mniam! Świetny pomysł z masłem orzechowym. Do wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń