Chia - szałwia hiszpańska to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich
liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają
dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią
najważniejszą dla Azteków uprawą. Nic dziwnego - zawierają one więcej
kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są
także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z
niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego
białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego
ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu,
wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
Z nasionami chia spotkałam się już chyba na
wszystkich stronach ze zdrowym żywieniem, dlatego też musiałam spróbować tego
cudownego tworu. Chia po zalaniu płynem znacznie pęczniejei tworzy „galaretowatą”
konsystencję. W połączeniu które Wam przedstawie smakuje wyśmienicie.
Składniki:
-1/4 szkl. mleka migdałowego
-1/3 puszki mleka kokosowego
-2 łyżki nasion chia
-owoce
-miód
Najlepiej przygotowywać to w słoiku aby można
było poźniej tym wstrząsnąć bez obawy, że coś się wyleje.
Nasiona chia zalać mlekiem migdałowym i
kokosowym, wstrząsnąć, odstawić na 30min.
Po 30 minutach ozdobić owocami i polać łyżką
miodu.
Koniec :) Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz