niedziela, 30 marca 2014

Tarta jabłkowa/apple pie


Składniki na spód:
-200g zimnego masła pokrojonego w kosteczki 
-1 i 1/2 szkl. mąki
-1/2 łyżeczki soli
-3 łyżki cukru
-3-5 łyżek zimnej wody

Masło, mąkę, sól i cukier połączyć następnie dodawać po łyżce wody aż ciasto zacznie się kleić. Robiąc spód do tarty nie należy wyrabiać ciasta całkowicie, jak uformujemy kulę to powinno być widać małe kawałki masła, to ono nada tej delikatności naszej tarcie.
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na 30 minut do lodówki.

W między czasie robimy wypełnienie :).

Wypełnienie:
-1 kg kwaśnych jabłek
-1 pomarańcza
-pół cytryny
-3 łyżki miodu
-2-3 łyżki bułki tartej

Obrać jabłka, pokroić na małe kawałki i umieścić w garnku. Pomarańcz sparzyć wrzątkiem, zetrzeć całą skórkę, wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny do garnka w którym znajdują się jabłka. Wszystko wstawić na gaz aż jabłka zrobią się miękkie. Na koniec zalać miodem. 

Piekarnik nagrzać na 180C

Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Widelcem porobić dziurki i na to posypać 2-3 łyżki bułki tartej (wchłonie nadmiar wody z jabłek). Na gotowe ciasto wyłożyć jabłka i jak ktoś chce może zrobić taką ozdobną krateczkę na wierzchu. 




Piec przez 1 godzinę, aż boki się zarumienią.

Można podawać na ciepło i na zimno. 

Smacznego !





1 komentarz: