czwartek, 20 marca 2014

Precle z makiem i solą


Twarde, chrupkie precle bardzo podobne w smaku do paluszków i obwarzanek. Ja zrobiłam z makiem i solą, ale w najbliższym czasie planuję wypróbować innych smaków. 
Składniki na 27 małych sztuk:
-350g mąki żytniej
-200 ml zimnej wody
-50 ml oleju
-2 łyżeczki suchych drożdży 
-2 łyżeczki soli
-2 łyżki cukru

Dodatkowo:
-mak
-sól morska
-żółtko

Mąkę, wodę, olej, sól, drożdże i cukier wymieszać i wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30-60 minut.

Po tym czasie podzielić ciasto na małe kawałki i na blacie oprószonym mąką rolować cienkie paseczki. Zawijać je tak aby powstawały precelki.
Nagrałam krótki filmik, aby pokazać jak je zawijać :).



Gotowe precelki smarować jajkiem i posypywać solą i makiem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20-25 minut.

Smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz