niedziela, 19 maja 2013

Zebra


Ciasto, które nie wymaga dużo pracy, ani zachodu. Jest to jedno z najprostszych do zrobienia i chyba każdemu wyjdzie. W smaku jest puszyste i miękkie, idealne do kawy lub herbaty.
Składniki na średnią blachę:
- 1 szklanka białej oranżady lub wody gazowanej
- 1 szklanka oliwy
- 2,5 szklanki mąki + 3 łyżki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 3 łyżki kakao
-1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia


Jajka utrzeć z cukrami na białą masę, dodać oliwę, gazowany napój. Zmiksować i na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę masy odlać do innej miski i do jednej dodać kakao a do drugiej mąkę. Formę wysmarować oliwą i wysypać bułką tartą. Masę wylewać seriami, raz kakaową raz białą i tak do końca. Po wierzchu można porobić różne wzorki za pomocą wykałaczki. Piec w 180 °C przez 50 minut, do suchego patyczka. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!






2 komentarze:

  1. Mnie raz wyszedl zakalec,ale fakt spieszylam sie po corke do szkoly,twoja zebra super,musze zrobic jeszcze raz,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pięknie. Wieki nie jadłam tego ciasta, nie mam przepisu na nie na blogu. Chyba trzeba to uzupełnić:)

    OdpowiedzUsuń