środa, 1 maja 2013

Ciasto jabłkowe z kruszonką / Apple tea cake


Delikatne, bardzo puszyste i miękkie ciasto z pokrojonymi jabłkami i maślaną kruszonką na wierzchu. Idealne ciasto na majówkę, które nie wymaga specjalnie dużo czasu i pracy. Można je spokojnie przewozić rowerem lub innymi środkami transportu bez obawy, że coś się z nim stanie :).
Składniki:
-2 jabłka
-2 łyżki soku z cytryny
-250g cukru pudru
-250g masła
-2 szklanki mąki 
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka

Piekarnik nastawić na 180°C.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i następnie pokroić w plasterki. Włożyć do miseczki i polać sokiem z cytryny. Odstawić na bok na czas przygotowywania ciasta. 

Kruszonka:
Wziąć 50 gram z cukru, z mąki i z masła. Zagnieść wszystko ręką w kule i odstawić do lodówki.

Jajka ubić z resztą cukru (200g) na białą puszystą masę. Dodać do tego roztopione masło (200g), proszek do pieczenia i mąkę (200g). Wszystko dokładnie zmiksować i przelać do okrągłej formy o średnicy 21 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
Na wierzch poukładać w miarę równo jabłka i na to starkować ciasto kruche.
Piec przez 50 minut, do suchego patyczka.
Wystudzić przed wyjęciem z formy przez ok. 10 minut.
Podawać oprószone cukrem pudrem.

In English :).

Ingredients:
-2 apples
-2 tbs lemon juice
-250g butter
-1 2/3 cup (250g)flour
-4 eggs

-2 tsp baking powder

Preheat oven to 180°C (not fan-forced). Grease and line base of a 23cm springform cake pan.
Peel and core the apples, and cut into segments. Toss the apples in lemon juice, then set aside.
Take 50g each of the sugar, butter and flour, place in a bowl and rub together with your fingertips.
Place eggs and remaining sugar in an electric beater and beat until very light and fluffy. Melt remaining butter and pour into egg mixture. Sift in remaining flour, then fold in carefully until combined.Pour into the pan, and carefully lay the apple slices over top. Sprinkle with the crumble mixture and bake for 50 minutes or until a skewer inserted into the centre comes out clean.
Allow to cool for 10 minutes before moving to a wire rack to cool completely. Serve dusted with icing sugar.

Smacznego/Enjoy !!



























1 komentarz: