czwartek, 7 czerwca 2018

Bułeczki drożdżowe czekoladowo-cynamonowe/ truskawkowe






Składniki na blaszkę bułeczek:
-125ml mleka
-55g margaryny Palma
-1/3 szkl. cukru
-1 jajko
-szczypta soli
-1 i 3/4 szkl. mąki
-5g suchych drożdży

Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier i margarynę. Odstawić do lodówki do przestygnięcia na ok 5 min. Po tym czasie dodać jedno roztrzepane jajko, mikstura mleczna musi być ostudzona w innym razie jajko się zetnie.
W oddzielnej misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, następnie dolać mleczną miksturę. Wszystko ugnieść ręką aż powstanie jednolita kula ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5h.

Wypełnienie cynamonowo-czekoladowe
-2 łyżki masła
-1/2 szkl. cukru
-1 łyżka kakao
-2 łyżeczki cynamonu

Wypełnienie truskawkowe:
-500g truskawek pokrojonych w małe kostki
-2 łyżki cukru

Truskawki posypać cukrem i wyłożyć na rozwałkowane na 0,5 cm ciasto. Dalej postępować jak z wypełnieniem cynamonowo-czekoladowym.


Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm, rozsmarować 1 łyżkę miękkiej margaryny Palma i posypać równomiernie wymieszany cukier z kakao i cynamonem.
Dłuższy bok prostokątu zwijać w roladę, dość mocno ściskając. Roladkę pokroić na plastry grubości 1cm. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układać krążki jeden przy drugim. Wszystko wysmarować roztrzepanym jajkiem i na wierzch każdego położyć dosłownie kropeczkę margaryny Palma.

Piec 25 min w 200*C.

Lukier:
-1/2 szkl. cukru pudru
-1 łyżka soku z cytryny

Polać ciepłe jeszcze bułeczki.

Smacznego !










Palma - zróbmy coś dobrego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz