środa, 1 lutego 2017

Pomidorowa z kluskami


Pomidorową z kluskami kładzionymi i oliwkami nauczyłam się przygotowywać podczas warsztatów kulinarnych w cook up. Szczerze jest to zupełnie inna wersja zupy pomidorowej jaką znam, ale muszę przyznać, że jest ciekawa i zdecydowanie warta spróbowania. I ten cynamon..., aromat jaki daje zupie jest niesamowity i w cale nie jest to zupa typowo zimowa, uważam że jest ona na każdą porę roku.
Składniki na 4 porcje:
-2 puszki pomidorów
-1 laska cynamonu
-odrobina oliwy
-50ml octu balsamicznego
-1 łyżka cukru
-1 pęczek włoszczyzny
-10 czarnych oliwek
-1 ząbek czosnku
-4 łyżki mąki
-4 jaja
-2 gałązki świeżej bazylii
-4 łyżki śmietany 18%

Zupa:
Z włoszczyzny ugotować wywar. Pomidory z laską cynamonu przesmażyć na odrobinie oliwy. W rondelku zagotować ocet z cukrem, do momentu aż się zredukuje i zgęstnieje, następnie dodać go do pomidorów. Oliwki podsmażyć na odrobinie oliwy z czosnkiem, połączyć z pomidorami i przelać do bulionu warzywnego. Gotować przez ok. 10 minut na niskim gazie. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Kluski:
Jajka roztrzepać, dodać do nich mąkę i dokładnie wymieszać rózgą kuchenną tak aby masa była gładka i bez grudek na koniec dodać posiekaną bazylię i posolić. Taką masę wrzucać małą łyżeczką na osolony wrzątek turami i jak zaczną wypływać na powierzchnię wody to potrzymać je jeszcze przez ok. 1 minutę i wyciągać.

Gorącą zupę podawać z kluskami i łyżką śmietany.

Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz